Дивовижний світ природи

Дивовижний світ природи

понедельник, 7 марта 2016 г.

Весняний гіповітаміноз
Стали з’являтися перші яскраві сонячні промені, сповістивши нас про настання весни. Але разом з радістю настання весни багато хто з нас починають відчувати постійне відчуття втоми, роздратування, апатії; часті застуди з важким і довгим відновленням; загострення хронічних захворювань ( герпесу, грибкових інфекцій, псоріазу і т.д.); появу лупи, сухості волосся з тенденцією до перетину; посилення сухості і роздратування шкіри, поява тріщин у куточках рота, що не піддаються впливу кремів та інших косметичних засобів. Це основні ознаки весняного гіповітамінозу, з яким часто зустрічаються лікарі, – стан прикордонне з хворобою, пов’язане з недостатнім надходженням в організм вітамінів і мікроелементів з їжею.
ПРИЧИНИ ВЕСНЯНОГО ГІПОВІТАМІНОЗУ:
- Недостатній вміст вітамінів, мікроелементів в овочах і фруктах, що надходять на
« Зимовий » стіл, за тривалого зберігання в овочесховищах;
- Теплова обробка овочів, фруктів – основний спосіб приготування взимку (температура знищує вітаміни);
- Підвищені фізичні та психічні навантаження;
- Куріння;
- Дієти.
При весняному гіповітамінозі організм особливо потребує вітамінів: А ( вирішить проблеми зі шкірою, міститься в яловичої печінки, риб’ячому жирі, сирі, жовтках курячих яєць); С ( врятує від частих застуд, міститься в цитрусових, кислих ягодах ), Д ( полегшить засвоювання кальцію, міститься в морській жирній рибі ), Е ( додасть енергії, нейтралізує дію токсичних
речовин, міститься в оливковій, лляному маслах, горіхах), групи В ( нормалізує нервову систему, прибере головні болі , безсоння , тріщини в кутах рота , міститься в жирній рибі , м’ясі птиці , кисломолочних продуктах , які не очищених зернових ). Не забувайте про мікроелементи: кальції, магнії (горіхи ), йоді ( йодована сіль), залозі (яловичина, буряк), селені ( пророщена пшениця, чи не очіщеннние крупи, горіхи).
Навіть якщо весна – найболючіше час, хворіти все одно не хочеться. Щоб уникнути гіповітамінозу , потрібно своєчасно поповнювати запаси вітамінів в організмі і вжити ряд інших заходів з профілактики .
РЕКОМЕНДАЦІЇ ФАХІВЦЯ :
- Вживайте заморожені ягоди та овочі ( при швидкому заморожуванні зберігаються всі вітаміни і мікроелементи);
- Їжте більше свіжих салатів ( без термо- обробки );
- Не забувайте про горіхи (волоські, кедрові, фундук), гарбузових, соняшникових насінні, в них багато вітамінів, мікроелементів ( але пам’ятайте, що вони важкі на травлення );
- Візьміть за звичку вживати щодня 0,5 літра таких продуктів , як кефір , ряжанка або йогурт ( міститься велика кількість кальцію, вітамінів групи В, А ), не забувайте, що кисломолочні продукти незамінні для профілактики закрепів.
- Перший за важливістю морквяний сік , в цьому соку міститься велика кількість вітамінів В, С, D, E, K, G, покращує травлення, апетит і структуру зубів;
- Одягайтеся по погоді ( намагайтеся не охолоджуватися і не потіти );
- Уникайте людних місць,
- Щодня провітрюйте приміщення;
- Дотримуйтесь правил гігієни – мийте руки;
- Здійснюйте вечірні прогулянки пішки перед сном,
Дуже важливий повноцінний здоровий сон, у сні добре відновлюються сили , відпочиває весь організм ( вже точно не варто міняти таке задоволення і користь
на нічний перегляд телевізора).
Слід зазначити , що гіповітаміноз у дітей часто маскується під анемії , ожиріння , гіпотиреоз. Дітям весняний гіповітаміноз загрожує в періоди посиленого росту, коли відбувається більший витрата поживних речовин, вітамінів, мікроелементів – в перші 2 роки життя, потім у віці 6-8 років , і перед статевим дозріванням – в 12-14 років.
Будьте здорові і зустрічайте весну повними сил та енергії !


Джерело: http://zelenaplaneta.com.ua/vesennyj-hypovytamynoz/

Комментариев нет:

Отправить комментарий