Весняний гіповітаміноз
Стали з’являтися перші
яскраві сонячні промені, сповістивши нас про настання весни. Але разом з
радістю настання весни багато хто з нас починають відчувати постійне відчуття
втоми, роздратування, апатії; часті застуди з важким і довгим відновленням; загострення
хронічних захворювань ( герпесу, грибкових інфекцій, псоріазу і т.д.); появу
лупи, сухості волосся з тенденцією до перетину; посилення сухості і
роздратування шкіри, поява тріщин у куточках рота, що не піддаються впливу
кремів та інших косметичних засобів. Це основні ознаки весняного
гіповітамінозу, з яким часто зустрічаються лікарі, – стан прикордонне з
хворобою, пов’язане з недостатнім надходженням в організм вітамінів і
мікроелементів з їжею.
ПРИЧИНИ ВЕСНЯНОГО ГІПОВІТАМІНОЗУ:
- Недостатній вміст
вітамінів, мікроелементів в овочах і фруктах, що надходять на
« Зимовий » стіл, за
тривалого зберігання в овочесховищах;
- Теплова обробка
овочів, фруктів – основний спосіб приготування взимку (температура знищує
вітаміни);
- Підвищені фізичні та
психічні навантаження;
- Куріння;
- Дієти.
При весняному
гіповітамінозі організм особливо потребує вітамінів: А ( вирішить проблеми зі
шкірою, міститься в яловичої печінки, риб’ячому жирі, сирі, жовтках курячих
яєць); С ( врятує від частих застуд, міститься в цитрусових, кислих ягодах ), Д
( полегшить засвоювання кальцію, міститься в морській жирній рибі ), Е (
додасть енергії, нейтралізує дію токсичних
речовин, міститься в
оливковій, лляному маслах, горіхах), групи В ( нормалізує нервову систему,
прибере головні болі , безсоння , тріщини в кутах рота , міститься в жирній
рибі , м’ясі птиці , кисломолочних продуктах , які не очищених зернових ). Не
забувайте про мікроелементи: кальції, магнії (горіхи ), йоді ( йодована сіль),
залозі (яловичина, буряк), селені ( пророщена пшениця, чи не очіщеннние крупи,
горіхи).
Навіть якщо весна –
найболючіше час, хворіти все одно не хочеться. Щоб уникнути гіповітамінозу ,
потрібно своєчасно поповнювати запаси вітамінів в організмі і вжити ряд інших
заходів з профілактики .
РЕКОМЕНДАЦІЇ ФАХІВЦЯ :
- Вживайте заморожені
ягоди та овочі ( при швидкому заморожуванні зберігаються всі вітаміни і
мікроелементи);
- Їжте більше свіжих
салатів ( без термо- обробки );
- Не забувайте про
горіхи (волоські, кедрові, фундук), гарбузових, соняшникових насінні, в них
багато вітамінів, мікроелементів ( але пам’ятайте, що вони важкі на травлення
);
- Візьміть за звичку
вживати щодня 0,5 літра таких продуктів , як кефір , ряжанка або йогурт (
міститься велика кількість кальцію, вітамінів групи В, А ), не забувайте, що
кисломолочні продукти незамінні для профілактики закрепів.
- Перший за важливістю
морквяний сік , в цьому соку міститься велика кількість вітамінів В, С, D, E,
K, G, покращує травлення, апетит і структуру зубів;
- Одягайтеся по погоді (
намагайтеся не охолоджуватися і не потіти );
- Уникайте людних місць,
- Щодня провітрюйте
приміщення;
- Дотримуйтесь правил
гігієни – мийте руки;
- Здійснюйте вечірні
прогулянки пішки перед сном,
Дуже важливий
повноцінний здоровий сон, у сні добре відновлюються сили , відпочиває весь
організм ( вже точно не варто міняти таке задоволення і користь
на нічний перегляд
телевізора).
Слід зазначити , що
гіповітаміноз у дітей часто маскується під анемії , ожиріння , гіпотиреоз.
Дітям весняний гіповітаміноз загрожує в періоди посиленого росту, коли
відбувається більший витрата поживних речовин, вітамінів, мікроелементів – в
перші 2 роки життя, потім у віці 6-8 років , і перед статевим дозріванням – в
12-14 років.
Будьте здорові і
зустрічайте весну повними сил та енергії !
Джерело: http://zelenaplaneta.com.ua/vesennyj-hypovytamynoz/
Комментариев нет:
Отправить комментарий